Servis SEO Malaysia : Apa Itu SEO Dan Kenapa Perlu Buat SEO

Servis SEO Malaysia : Apa Itu SEO Dan Kenapa Perlu Buat SEO

Nak dapatkan ranking di Google bukanlah satu perkara yang mudah. Pelbagai cara yang digunakan untuk naikkan sesuatu keyword di platform Google. Apabila berjaya naikkan ranking di Google, sudah tentu website kita akan lebih dipercayai oleh pengunjung carian. Sebagai pemilik website,  bolehlah cuba servis seo malaysia untuk meningkatkan peluang berada di 1st page Google.

Servis SEO Malaysia 1

Kelebihan Servis SEO Malaysia

Jumlah pengguna internet di Malaysia telah mencecah kepada 25.08 juta mewakili 79 peratus penduduk Malaysia. Dengan kemudahan internet, segala informasi boleh kita dapat dengan hanya satu klik iaitu dengan menggunakan enjin carian seperti Google Search. Justeru itu, sangat rugi jika tidak manfaatkan kelebihan yang ada dengan mengambil servis seo malaysia.

Servis SEO Malaysia Tingkatkan Kredibiliti Website

Matlamat utama servis seo malaysia untuk menambah baik website dengan menyediakan pengalaman yang baik kepada pengguna website dan website mudah dijumpai di laman carian Google. Jika kita letakkan diri kita sebagai pembeli online, sudah tentu kita klik antara page 1 hingga page 3 sahaja. Untuk mengatasi situasi begini, sesebuah perniagaan perlu memiliki brand awareness yang baik dengan meningkatkan kualiti SEO dengan servis seo malaysia.

Kepentingan Link Building Servis SEO Malaysia

SEO membantu bina audiens anda. Setiap kali orang membaca konten di artikel anda, anda dapat satu audiens baru. Lebih berkualiti sesuati konten yang disediakan, lebih banyak trafik berpotensi dan lebih banyak audiens baru anda akan dapat. Konten yang berkualiti menarik audiens ke website. Apabila website anda dapat kedudukan 1-10 dalam enjin carian, lebih ramai pengguna akan datang ke website anda dan lihat apa yang perniagaan anda tawarkan. Menarik kan?

Servis SEO Malaysia

Fakta Menarik SEO Malaysia

Kelebihan 1 : SEO PERCUMA

Ada cara lain untuk meningkatkan trafik ke sesebuah laman web. Antaranya adalah facebook ads, google ads, bing ads dan lain-lain lagi. Tapi semua tu adalah berbayar. Jadi kena keluarkan modal untuk tarik trafik ke website.

Lain ceritanya jika guna servis seo malaysia, tak perlu keluar duit iklan pun. Bila website naik ke halaman pertama enjin carian, orang akan klik dan terus ke page berkaitan. Jadi tak perlu bayar pun. Orang yang akan cari website korang.

Kelebihan 2 : Trafik Ke Website Konsisten

Bila berada di kedudukan halaman pertama google, secara tidak langsung lambakan trafik akan memasuki website. Namun, ia bergantung juga. kepada “keywords” tertentu, yakni berbeza mengikut jumlah carian setiap keywords.

Jika keywords banyak carian, maka lebih tinggi lah trafik. Paling penting ianya akan lebih konsisten. Sentiasa ada orang yang akan lihat website. Ini lebih bagus jika dibandingkan dengan iklan berbayar samaada di google mahupun facebook ads. Bila stop iklan, maka trafik ke website pun akan stop. Tapi tidak bagi SEO. Trafik kekal ada tanpa perlu buat iklan.

Kelebihan 3 : Trusted Website

Sekiranya kita hendak membeli barang di kedai. Contohnya nak beli kasut. Jika terdapat dua design kasut yang kita minat pada harga yang sama. Cuma satu ada brand manakala satu lagi takde brand. Mana satu yang nak pilih? Dah tentu ramai pilih kasut yang ada brand. Bila nak beli orang akan selalu berfikir tentang kualiti barang tersebut.

Bila barang yang ada brand, secara tidak langsung orang lebih percaya dan cenderung untuk beli. Sama juga dengan website. Orang akan lebih percaya pada laman web yang berada di halaman pertama pada search engine. Faham konsep ini?

Ini akan meningkatkan kredibiliti kepada website korang. Lebih ramai pelawat akan ditukar kepada pelanggan. Lebih ramai pelanggan, maka lagi banyaklah keuntungan. Lebih “masyuk” la senang cerita.

Kelebihan 4 : ROI Lebih Baik Daripada Iklan Biasa

Sebut pasal bisnes, orang akan mula membicarakan tentang ROI. Orang buat bisnes nak untung, mana ada nak rugi. Kalau rugi secara tak sengaja tu lain cerita lah.

Contohnya, buat iklan untuk satu barang yang dijual pada laman web. Kita buat iklan berbayar. Katakan daripada 1000 orang pelawat, berjaya buat 20 sales daripada iklan tersebut. Persoalannya berapakah ROI untuk setiap sales tersebut?

Contohnya untuk setiap sales, untung sebanyak RM 5. Manakala kos untuk iklan yang kita buat itu sebanyak RM 20. Jadi total ROI korang adalah RM 80. Bandingkan jika guna SEO dengan jumlah sales yang sama.

Kita akan dapat ROI RM 100 untuk jumlah sales yang sama. Sebab tiada kos untuk pengiklanan. Mungkin nampak sikit beza pada contoh diatas. Itu hanya contoh.

Kelebihan 5 : Teknik SEO Yang Terbukti Berkesan

Mungkin ada beranggapan SEO dalah “cheap technic” sebab ianya percuma. Maklumlah bila barang percuma ini sering kali disalah anggap. Orang rasa ragu-ragu dan tak percaya yang ianya adalah sesuatu yang bagus.

Sehinggalah mereka nampak bukti menunjukkan barang free tu bagus atau berkualiti. Begitu juga dengan SEO. Nak kena ada bukti baru percaya yang SEO boleh buat untung berlipat kali ganda berbanding teknik pemasaran yang lain.

Sebab apa teknik servis seo malaysia ini terbukti berkesan? Ini kerana SEO bukan hanya digunakan oleh syarikat kecil, malahan syarikat gergasi pun mengoptimumkan penggunaan SEO bagi laman web mereka. Mereka menjana keuntungan melalui SEO.

Kelebihan 6 : Branding

Seperti yang dijelaskan dekat atas. Bila laman web berada di “top” pada carian google. Secara automatik, lambakkan traffic akan tiba. Secara logiknya, banyak trafik maka akan lebih banyak sales (kalau web e-commerce) atau lead masuk.

Secara tak langsung popularity website akan meningkat. Itulah dinamakan ‘branding’. Lebih ramai orang tahu pasal kita punya website, lebih “cash in” la kan.

Tak kisah apa sahaja fokus pada laman web tu. Sama ada jual produk, servis, consultation ataupun agency. Branding yang berjaya dilakukan dengan betul akan memberi impak yang sangat kuat kepada kejayaan.

Servis seo malaysia bukanlah satu-satunya cara untuk branding. Tapi ia merupakan “salah satu” cara yang berkesan. So why not kita cuba. Dan ianya terbukti berkesan sebab dah ramai yang berjaya.

Servis SEO Malaysia 2

Dapatkan Khidmat Servis SEO Malaysia

Banyak kelebihan SEO ini untuk blog dan website. Impaknya sangat memberi kesan kalau kita betul-betul buat. Cuma dalam nak naikkan “rank” dekat SERP tu kena bersabar sikit. Kadang-kadang ianya mengambil masa sekurang-kurangnya 3 bulan hingga 6 bulan. Adakalanya makan tahun untuk dapatkan ranking terbaik di google.

Antara sebab lambat naik adalah wujudnya persaingan sengit keyword dengan laman web yang lain. Jadi itu juga kena diambil kira dan rancang strategi SEO supaya boleh “win” persaingan tersebut untuk naik ke atas.

Nak kami bantu audit website anda untuk optimizekan teknik seo? Hubungi kami di talian 011 6562 0557

Leave a Reply

3 × four =